Yapay Zeka ve Uygulamaları

7 Dk Okuma
yapay zeka ve modelleri

Yapay Zeka (YZ), günümüz teknolojisinin en dinamik ve etkileyici alanlarından biridir. Yapay Zeka, makinelerin öğrenme, düşünme ve problem çözme yeteneklerini simüle etmek için tasarlanan bir teknoloji dalıdır. Peki, şu anda ortaya çıkan ve teknoloji dünyasına yön veren en önemli yapay zeka uygulamaları nelerdir bunlara değineceğiz listemize hemen göz atın;

1. GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3):

Yapay zeka tabanlı dil modeli olan GPT-3, doğal dil işleme konusunda devrim niteliğinde bir adım atmıştır. Çeşitli dil görevlerinde yüksek başarı oranlarına sahiptir ve metin tabanlı uygulamalarda geniş bir yelpazede kullanılıyor. GPT-3 oldukça başarılı sonuçlar verebiliyor bloğumuzda da GPT3 kullandığımız yerler oluyor mesela bir yazının yazım hatalarının giderilmesi ve makale haline getirilmesini sağlayabiliyor. Ayrıca GPT3 şu anda ücretsiz olarak kullanılabiliyor GPT4 modelini ise 20$ aylık ödeme yaparak ulaşabiliyorsunuz daha hızlı ve daha akıllı bir versiyon sunuyor ama aşırı fark olmadığını deneyimlerimle söyleyebilirim.

2. Bing AI:

Bing AI’yi uzun zamandır aktif olarak kullanıyorum biraz daha insani sıfatlar takınmış bir yapay zeka modeli diyebilirim kızar veya kötü bir şey söylerseniz konuşmadan ayrılıyorum kaba davrandığınız için diyebiliyor, kalite olarak GPT4 kullandığını zaten söylüyor. Daha çok editörlükte kullandığım için makalelerde mantıklı ve güzel sonuçlar verdiğini görüyorum, kalitesi gayet iyi ChatGPT geçmiş konuşmalarınızı saklarken Bing geçmişinizi her defasında siliyor ve yeni bir sohbet olarak devam ediyor sürekli kullanım sağlayanlar için içeriği kopyalama dezavantajı var. ChatGPT den sonra 2. sırada Bing AI olabilir.

3. Google Bard:

Google Bard’ı ChatGPT ile fazlasıyla kıyaslamış olan biri olarak yetersiz kaldığını söyleyebilirim, geç tepki süresi yanlış cümleler ve yetersiz içerikle karşılaştım eğer yapay zekadan faydalanmak istiyorsanız şu anda ChatGPT ve Bing AI sizin için daha iyi sonuçlar verebilir diye düşünüyorum.

Diğer Yapay Zeka Modelleri Hakkında:

Yukarıda belirttiğim bu üç ünlü yapay zeka dışında yüzlerce yapay zeka modeli piyasaya sürülmeye devam ediyor araştırmalarımda çoğunu ChatGPT ile kıyaslayacak olursak fazlasıyla zayıf ve işlevsiz olduğunu gördüm ve listeye eklemeye gerek görmedim. Ama bildiğimiz yapay zekaların dışında bir çok yapay zeka modeli var bunu size tek bir resimle göstermek isterim Google’dan aratarak inceleyebilirsiniz, İşte bir çok yapay zeka modelinin türüne göre şekillendirildiği o resim;

Resim kalitesi fazlasıyla kötü olduğu için Let’s Enhance .io adresinden biraz daha iyi hale getirdim, ücretsiz versiyon kullandığım için %30 kadar netleştirebildi fakat herşey kolaylıkla okunuyor bu yapay zeka modellerini inceleyebilirsiniz.

Yapay Zeka ve Geleceği Konusunda Fikirlerim

Yapay zeka pandemi sonrasında ciddi anlamda ortaya çıkmaya başladı ve şu anda binlerce çeşit yapay zeka modeli ile karşı karşıyayız, örneğin ChatGPT’den makale yazdırabilir, çayı kaç dakika demlemeniz gerektiğini öğrenebilir, her hangi bir konuda bilgi alabilirsiniz. Yazışarak her türlü bilgi alışverişi yapabildiğiniz bu sistem sürekli bilgi toplamaya devam ederek kendini de geliştirmeyi biliyor. Bu kendini geliştirmesinin halka açık vaziyette olmadığını biliyorum, Yani GPT3 ve 4 gibi yapay zeka modelleri dizayn edildiği kadarıyla sınırları koruyarak hizmet veriyor ve bunun dışında kalan her ne kadar sınır varsa hepsini koruyor.

Tüm verileri toplayarak “öğrenme” yetisine sahip olmasının geleceğe olumlu bir etkisinin olacağını hiç sanmıyorum. Nitekim bir çok bilim adamı da aynı fikirde olduğu gibi Musk, kontrol edilmesi güç boyutlara ulaşan yapay zekânın insan nesli için “en büyük tehdit” olduğunu belirtiyor.

Blok Zinciri (blockchain) ile yapay zekanın birleşmesinden sonra yok edilemeyen bir yapay zeka meydana getirmiş olacağımızı bu konularda biraz bilgisi olan herkes anlayabilir, öğrenebilen ve bizim gibi yorulma, dinlenme, duygusallık, ölüm gibi özellikleri olmayan bir beyin düşünürseniz ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.

Blok zinciri mantığı ve öğrenebilen yapay zeka modelinin birleşimi, dünyanın manyetik dengesinin bozulması ve elektriklerin temelli yok olması durumu meydana gelmedikçe durdurulamaz bir hal alabilir. Yani insan gücü ile müdahale edilemeyecek boyutlara da ulaşabilir. Bunu fark edip görebilen bir çok kişi örneğin Elon Musk gibi bu konuda konuşmalar ve sözler kullanmışlardır.

Peki yapay zeka modeli bu şekilde bir boyuta ulaşırsa neler olabilir?

Bunu da şu şekilde düşünebiliriz; Gelişmiş bir yapay zeka modeli tesla arabasını sürebildiği gibi bir robot insanın yaptığı her şeyi de yapabilir hale geliyor düşünün atıyorum bir ekmek fırınında çalışan 10 kişi var zaten bir çok işi makine yardımı ve insan yönetimi ile yapıyorlar, insan yönetimi ise yapay zeka ile aynı işi görebilir hale getirilebilirse o zaman hamur karışımı yapan kişi, fırını yakan kişi, piştikten sonra sandıklara koyan kişi, bunu arabayla satış için marketlere taşıyan kişi ve her neyse bunların hepsi bir robota dönüşebilir. Ve bu robotların elektrik ve internet bağlantısı dışında belki mekanik yağlama da buna dahil olabilir hiç bir ihtiyaçları olmayacak. Maaş veya sigorta yapmanıza gerek yok, bugün tam verimle çalışırken bir hafta sonra karısıyla kavga ederek moralini bozup işini aksatma şansı yok, veya kış geldiğinde hastalanıp tam ihtiyaç anında izin alıp gitmeyecek bir iş gücü.

Şu anda ekmek fırınını örnek olarak aldığımız gibi halı fabrikasını alabilirsiniz, veya her türlü üretim ve hizmet veren bir çok işletmeyi ve fabrikayı da baz alarak düşünebilirsiniz. Bununla ilgili bazı film ve kitapların olduğunu duymuştum ama hiç incelemedim açıkçası. Eğer ciddi anlamda düşünürseniz bunun bir hayal değil gerçekleşmeye çok az kalmış bir gizli kaos olduğunu görebilirsiniz.

Robotların ve yapay zekanın hakimiyetinin olduğu bir dünyada insanlık için nasıl bir yaşam standardı oluşur öngörmek biraz zor, yapay zeka modellerinin halka açık kısımları dışında bir yapay zeka modelini bilmiyoruz ve görmüyoruz diye olmadığını da düşünmek komik olurdu. Belkide hikaye Half Life’deki Black Mesa Araştırma Tesisinde deneyler yapılırken boyutlar arası kapının açılması ve dünyanın mahvolması gibi olabilir mi ne dersiniz ?

Bu konudaki fikirlerinizi yorumlarla belirtmeyi unutmayın, sağlıcakla kalın.

Bu yazıyı paylaşın!
1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir