Fifa 21 Kariyer Modu | Tüm Değişiklikler

8 Dk Okuma

Geçtiğimiz hafta resmi olarak satışa sunulan Fifa 21 ‘i deneyimleme fırsatı buldum. Fifa 20’ye göre ne gibi değişiklikler olduğuna dair bir yazı yazmanın, henüz oyunu satın almayanlar için yararlı olacağı kanısındayım.

Fifa 21, 419,99 ₺ ‘lik satış fiyatıyla Steam, Origin, PS4, XBOX gibi platformlardan satın alınabilir durumda. Oyunun fiyatı elbette ki çok pahalı ama Fifa’nın fiyatı aslında yıllardır hep 50 Euro civarında. Kur’un ülkemizde bu denli artması, oyun fiyatlarını da epey yükseltmiş durumda. EA Sports, bu kadar oyuncunun olduğu bir ülkeye, özel fiyat belirleyebilirdi diye düşünüyorum. Bunun son örneği: Amazon Prime, yurt dışında 8 dolar iken; Türkiye’ye 8 ₺ ile giriş yapması sonrasında satışları patlama yaptı. Tabii ki bu firmanın satış planlaması ile ilgili bir durum, şimdi oyuna geri dönebiliriz.

Fifa’nın en çok oynanan modlarından biri olan Teknik Direktörü Kariyerinde geçtiğimiz yıla oranla biraz daha fazla değişiklik yapılmış. Tam istenilen seviyede olmasa da, son yıllardaki 0 çaba sonrasında yine de insan mutlu oluyor. Bu yıl ne gibi değişiklikler yaşanmış gelin hep beraber bir göz atalım;

1. Kulüp Devri

Fifa Kariyer Modunda takımımızı seçtikten sonraki ekranda bazı değişiklikler yaşanmış. Bahsettiğim ekran; maçlar kaç dakika olsun ?, oyun zorluğu nasıl olsun ? sorularının sorulduğu ekran. Bu ekranda artık görüşme zorluğu ve kulüp devri alanı var. Görüşme zorluğu kısmı gevşek ya da katı olabiliyor, bu da transfer görüşmelerinin sizi ne kadar zorlamasını istediğiniz ile alakalı. Kulüp devri kısmı ise aslında daha önce kariyer modunda, ilerlemeye bağlı olarak kazanılan jetonlar sayesinde mağazadan “kulüp el değiştirdi” satın alabiliyorduk. Bu da bize belli bir gelir sağlıyordu. Bu kazanımı direkt oyunun başlangıç ekranına getirmişler. Böylece kariyerimize daha başlamadan ek gelir elde avantajımız oluyor. Galatasaray ile bir kariyer başlangıcı yaptığımda, kulüp devrinden doğan miktarı 10, 50 ya da 100 Milyon Euro olarak belirleyebiliyordum. Alt lig kariyerinde ya da üst düzey bir takımla yapılacak kariyer de bu miktar farklılık gösterebilir.

2. Stadyum İsmi

Çok eski Fifa serilerinde hatırladığım kadarıyla stadyum ismi değişebiliyordu ama son Fifa serilerinde bu durumu kaldırdılar. Yani aldığınız takımın stadı oyunda ekli ise orijinal stadyum da oynarken, oyunda ekli değilse diğer stadyumlardan birini seçmek zorunda kalıyorduk. Fifa 21 ile birlikte artık stadınız oyunda ekli olmaması durumunda, görünüm olarak tercih ettiğiniz bir stadın ismini değiştirebiliyorsunuz. Bu, bu yılki değişikliklerden bir tanesi ve çok geç alınmış bir karar gözüyle bakıyorum.

3. Antrenman Sistemi

Geçtiğimiz Fifa kariyer modlarında en çok şikayet edilen kısımlardan bir tanesi sadece 5 oyuncuya antrenman yaptırabiliyor olmaktı. Fifa 21 ile birlikte yeni bir antrenman sistemine geçiş yapılmış. Antrenman ve dinlenme günlerini biz belirleyebiliyoruz. Yani takvimde antrenman günü olarak belirlenen bir günü, istediğimiz gibi boş geçme imkanımız bulunmakta. Bu özelliği önemli maçlar öncesinde antrenman yaparak düşecek olan kondisyonu engellemek için kullanabiliriz.

Antrenmanları as kadroya ve yedek kadroya ayrı ayrı günlerde toplu olarak yaptırabiliyoruz. Yani oyuncu fark etmeden herkes antrenmana tabii tutuluyor. Bu sayede bir çok oyuncunun birden gelişmesini sağlayabiliyoruz.

4. Oyuncu Poziyonları

Fifa 21 ile birlikte gelen bir diğer özellik; oyuncuların oynayabildiği pozisyonu değiştirebiliyor olmamız. Yani oyunda SLO olan bir oyuncuyu SLK ya da MOO yapabiliyoruz. Bu pozisyonun bir sınırı yok yani SNT olan bir forveti, stoper olarak devşirebiliriz. Tabii bu bir anda olan bir olay değil. Oyuncunun yakın olduğu bir mevki ise, gelişim süresi 4-5 hafta oluyorken; normalde anlamsız bir pozisyona devşirmek 50 haftayı bile geçebiliyor.

Bu özellik en çok genç oyuncularda işe yarıyor. Mesela 64 reytingi ile SNT bölgesinde oynayan Galatasaraylı genç oyuncu Ali Yavuz Kol’u kısa süre de kanat oyuncusuna dönüştürebiliyoruz. Mevkisini beğenmediğiniz bir oyuncu içinde bu gelişim özelliği çok faydalı. Tabii yaşı 30 üzerinde olan oyuncuların pozisyonları oyunda değiştirilmiyor.

5. Jeton Kazanma Yok

Yukarıda da biraz bahsetmiş olduğum gibi Fifa 21 Kariyer Modunda jeton kazanma yok. Geçtiğimiz serilerde kariyer ilerledikçe jeton kazanıyor ve bu jetonlar sayesinde katalog mağazasından bir çok özellik satın alabiliyorduk. Bu özelliklerden bazıları; kulüp el değiştirdi, geleceğin yıldızını keşfet, antrenman kazanımını ikiye katla gibi.. Bu jetonlar kalkınca, bazı özellikleri kariyerin direkt olarak içerisine yerleştirmişler. Mesela, ilk madde de dediğim gibi kulüp devri seçeneği ya da altyapınızda direkt olarak 3 genç oyuncunun olması ilk karşıma çıkan özellikler.

Fifa 21 Simülasyon Örneği

6. Simülasyon Sistemi

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz Fifa serilerinde maçların simüle edilmesi birkaç saniye sürüyordu. Yani maçı simüle et dediğimiz zamanda, maça hiçbir müdahale etmeden direkt olarak sonuca gidiyorduk. Bu sonuçta bazen sürprizleri ortaya çıkarabiliyor ve elimizden bir şey gelmiyordu. Fifa 21 ile beraber maçı yine hızlıca simüle edebildiğimiz gibi, müdahale etme şansımızın olduğu simüle sistemi de oyuna eklenmiş. FM görünümünü andıran bu simülasyon ile maça oyuncu değişiklikleri ile ya da direkt oyuna katıl seçenekleri ile müdahale edebiliyoruz. Örneğin; hiç beklenmedik şekilde takımımız yenik duruma düştüyse, direkt olarak “maça katıl” seçeneği ile kalan süreyi biz oynayabiliyoruz. Maç içerisinde istediğimiz sonuca ulaşırsak, yeniden simülasyona geçiş seçeneğimiz bulunmakta. Bu yeni özelliği oldukça sevdiğimi ve simüle maçı izlerken zevk aldığımı söyleyebilirim.

7. Satın Alma Opsiyonu

Fifa kariyerine en çok eklenmesini istediğimiz özelliklerden bir tanesi de; şüphesiz, transfer ekranında satın alma opsiyonu seçeneği idi. Bu yıl eklenen bu özellik sayesinde bonservis paramızın kalmaması durumunda ya da tam olarak nasıl bir performans vereceğini bilmediğimiz genç oyuncuları satın alma opsiyonu ile kiralayabiliyoruz. Oyunu gerçekçiliğe yaklaştıran bu özelliğin de işimizi kolaylaştırdığını ve çekimser olduğumuz transferlere bir seçenek sunmasını sevdiğimi söyleyebilirim.

8. Futbolculuktan Teknik Direktörlüğe Yatay Geçiş

Fifa 21’de istediğimiz bir oyuncu ile kariyer yaptıktan ya da kendimiz oyuncu kariyeri yaptıktan sonra emekliliğe ayrılıp, direkt olarak teknik direktör olabiliyoruz. Örneklendirmem gerekirse Arda Turan ile oyuncu kariyerine başlayıp, hemen ardından emekli ol seçeneği kullanabiliriz. Bu seçeneği kullandıktan sonra, alt sıra takımlarından teknik direktörlük teklifleri geliyor. Bu tekliflerden bir tanesini değerlendirerek, teknik direktör olabiliyoruz. Bu sayede sevdiğimiz bir oyuncunun yüzüyle ve adıyla teknik direktör olma şansına erişmiş oluyoruz. Ya da kendimize benzettiğimiz bir oyuncu varsa, o oyuncu ile bu deneyimi yaşayabiliriz. Bu da oldukça zevkli olan yeni bir özellik.

Benim keşfetmiş olduğum tüm yeni özellikler bu şekilde. Oyunu oynadıkça, yeni bir özellik keşfetmem durumunda yazıyı güncelleyeceğimi söyleyebilirim. Tüm bu yeni özelliklere değindiğimiz YouTube videomuza göz atmak isterseniz, aşağıdaki videodan hemen izleyebilirsiniz. Papirux olarak, Fifa 21 ‘de toplam da 4 farklı kariyer yapacağız. Bunlar: Galatasaray, İngiltere 4. lig, Almanya 3. lig Türkgücü, Arda Turan’ın Teknik Direktörlük serüvenleri olacak. Tüm bu kariyerleri ve diğer oyun videolarımız ile dizi-film önerileri, incelemeleri videolarımızı takip etmek için kanalımıza abone olabilirsiniz.

Genel olarak Fifa 21 ile ilgili yorumum: Kariyer modunda bazı özellikler eklenmiş olmasına karşın, geçen yıla göre oynanış açısından bir farklılık hissetmedim. Bu yüzden eğer sadece kariyer modu için oyunu alacaksanız ve elinizde Fifa 20 varsa, ben boşa para vermemenizden yanayım. Ama Ultimate Team yanında kariyer oynuyorsanız, tabii ki de oyunu satın almanız yararınıza olacaktır.

Ayrıca Fifa 21 ile ilgili bloğumuzda bir çok yazı yazacağız, Papirux‘u takipte kalın.

Fifa 21
Bu yazıyı paylaşın!
Hemen yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir